יתוש הטיגריס האסייתי

כל מה שרציתם לדעת על יתושים בארץ

היתושים הם חלק בלתי נפרד ממחלקת החרקים והם משתייכים לסדרת הזבובאים , בשונה מיתר החרקים אשר רובם הינם בעלי שני זוגות כנפיים,  ליתושים וזבובים זוג כנפיים אחד,היתושים מתאפיניים בחדק ארוך אשר באמצעותו הם ניזונים ,מחושים ארוכים ומבנה גוף צר וארוך .

בעולם יש למעלה מ3500 מינים של יתושים ובארץ קרוב ל40 מינים , אשר מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים :  כולכית הבית, אנופלס ואדס.

כיצד מתפתחים היתושים

ביצי היתושים אשר הנקבה מטילה , יוטלו אך ורק בתוך מאגרי מים עומדים או עם זרימה חלשה, לאחר מכן יבקע הזחל מהביצה ויחיה במים עד להשלמת התפתחות ( שלב הרביעי של הזחל ) הפיכה לגולם והופעת הכנפיים בשלב הבוגר אשר מקנות לו כושר תעופה.

כל יתוש והעדפה שלו : 

כמו שהזכרנו בפתיח בארץ קיימים שלושה סוגים עיקריים של יתושים אשר מזוהים עם המזיקים התברואים והם : כולכית הבית , אדס (טיגריס אסייתי) ואנופלס.
כל סוג של יתוש שונה ממשנהו ומתפתח במקום שונה.
כולכית הבית ( ההיא שעוקצת אותנו שאנחנו ישנים ) – מעדיפה מקווי מים עשירים בחומרים אורגנים לדוגמא : מי שפכים , מי ביוב , מקלט או מרתף מוצף.
אנופלס ( מעביר המלריה ) – מעדיף מקווי מים גדולים ונקיים.
אדס (טיגריס אסייתי) – מעדיף מקווי מים קטנים,לדוגמא: צמיגים שעמדו בגשם , תחתיות של עציצים , כלי ניקוז שונים , כלי פלסטיק ריקים שעומדים בגינה , מזרקות נוי,חורים בעצים , צמחיים בורמלים ( צמחים אשר מחזיקים מים) ועוד .

יתוש קולקס ( כולכית הבית / טורדנית)
כולכית

מי עוקץ אותי?

נהוג לחשוב שהיתושים עוקצים בשני הזיווגים אך לא כך הדבר והמין היחיד שעוקץ היא הנקבה בלבד והיא עושה זאת למען מטרה נעלה , העמדת הדור הבא וייצור הביצים , כל נקבה תטיל מספר שונה של ביצים בכל תטולה בהתאם למינה.
לשאלה מתי נעקצתי במהלך היום יש משמעות רבה והיא יכולה לרמז לנו רבות על הסוג שעקץ אותנו, ידוע כי היתושים מסוג אנופלס וכולכית הינם פעילי לילה בעוד שסוגי האדס הינם פעילי יום.

האם העקציה מסוכנת ?

ליתושים השונים יש בהחלט פוטנציאל העברת מחלות עקב היותם חרקים מוצצי דם , לכל סוג של יתוש מיוחסת קבוצה של הדבקה במחלות אופציונליות :

אנופלס – המחלה העיקרית שייתוש זה יכול להעביר את המלריה אשר מועברת באמצעות טפיל חד תא שמתפתח בגוף היתוש ומועבר לאדם, חובה לציין שמשנות ה60 ועד היום כל החולים במחלה נדבקו מחוץ לגבולות ישראל ומדינת ישראל מוכרת באום כמדינה נקייה ממלריה.
כולכית הבית – המחלה העיקרית שיתוש זה מעביר נקראת קדחת מערב הנילוס והיא נחשבת למחלה די קלה אשר הסיפטומים של דומים לסימפטומים של מחלת השפעת המוכרת , שיא התפתחות המחלה היא בין אוגוסט לנובמבר.
טיגריס אסייתי ( אדס) – מין זה נחשב כמין פולש בארץ ונכללת ברשימת 100 המינים הפולשים בעולם , יכול להעביר עד כ 20 מחלות כמו: צ'יקונגוניה , דלקת מוח יפני , תולעי לב וקדחת דגני .
חשוב לציין כי עד היום לא דווח על מקרה של הדבקה בארץ .

מה ניתן לעשות במקרה של הופעת ייתושים בסביבתנו ?

ראשית, ברמת המיקרו להזעיק מדביר מורשה ומקצועי שיתחיל בפעולת הדברה נגד השלבים הבוגרים ויעזור במציאת ביתי גידול אפשרים , המפתח העיקרי להצלחה בהדברת יתושים הוא ייבוש מקורות דגירה .
אם המדביר פעל לפי תוכנית מסודרת ועדיין ישנם יתושיים בסביבה כנראה שהמפגע הוא ברמה מוניצפלית ויש לפנות לרשות המקומית.

יתוש אנופלס
אנופלס בוגר